Forthcoming

Elazığ İlinde Doğa Sporları ve Turizm Potansiyeli


Özet Görüntüleme: 0 / PDF İndirme: 0

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Doğa Sporları, Elazığ, Dağcılık, Turizm

Özet

Çalışmamızın amacı Elazığ ilinde doğa sporları ve turizm potansiyelinin ortaya çıkarılmasıdır. Doğa sporları birçok etkinliğe ev sahipliği yapması yönünden kişilerin kendilerini huzurlu ve mutlu hissettikleri birçok faaliyeti içinde barındırır. Boş zaman faaliyeti olarak doğada zaman geçirmek, etkinlik yapmak kişinin kendisi açısından faydalı bir durumdur. Kayak, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, tekne turu birçok şekilde malzeme kullanılarak yapılan doğa sporları vardır. Elazığ ilinde doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, tekne turu gibi çeşitli malzeme kullanılarak yapılan doğa sporları mevcuttur. Bu çalışma ile Elazığ ilindeki turistik yerler ve doğa sporları araştırılmaktadır. Çalışmada kaynak oluşturmak için Elazığ İl Turizm Müdürlüğü verileri, yazılı ve görsel basında yayınlanmış makale ve anekdotlardan yararlanılmıştır.
Elde edilen bulgular, mevcut olanaklar kullanılarak genel bir fizibilite çalışması yapılıp Elazığ ilinin bu alandaki durumu göz önünde bulundurularak bu alandaki farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Referanslar

Barutçugil, İsmet,(1986), Turizm Ekonomisi ve Turizmin Türk Ekonomisindeki Yeri. İstanbul: Beta Yay.

Burke, S.M., Orlick, T (2003). Mental strategies of elite high altitude climbers: Overcoming adversity on mount everest, Journal of Human Performance in Extreme Environments, 7(2), 15-22.

Ceballos-Luscurain, H. 1996. Tourism, ecotourism and protected areas: the state of nature based tourism around the world and guidelines for its development, IUCN, Glant, Switzerland and Cambridge, UK.

Doğanay, H. (2001). Türkiye Turizm Coğrafyası. Konya: Çizgi Kitabevi.

Godbey, G. (2009). Outdoor Recreation, Health, and Wellness. Understanding and Enhancing the Relationship. Resources for the Future. May. 1-29.

Gül, S. ve Yılmaz, A., (2016), “Vezirköprü Yöresi Kültür Turizmi Potan-siyelinin Analitik Hiyerarşi Yöntemi ile Belirlenmesi ve SWOT Ölçütlerinin Temel Kültür Turizmi Kriterleriyle Olan İlişkisi”, Studies of The Ottoman Domain, Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları, C.6, S.11, 43-63.

Gürer, B., Karababa, E. M., & Canlı, E. (2019). The Effect of Mental Toughness of Individuals Doing Outdoor Sports on their Decision-Making Skills. Turkish Journal of Sport and Exercise, 21(1), 144-154

http://www.mared.org.tr/Icerik/haseli-erbil-k%C3%B6y%C3%BC-kaya-mezar%C4%B1-2646

https://proteinocean.com/blog/doga-sporlari-nelerdir-kac-farkli-doga-sporu-var

https://www.gunisigigazetesi.net/elazig-guncel/turizm-sehri-elazig-h92358.html

Karakaş, G., Kaya, H. B., & Yılmaz, A. (2018). Doğa kampı eğitiminin deneyimsel sonuçları. Eğitim ve Bilim, 43(196), 281- 300

Kelly J.R. (1990). Leisure. Englewood, Cliffs, New Jersey: Prentice-Hall.

Özgüç, N. 1998. Turizm coğrafyası özellikler bölgeler. Çantay Kitabevi, İstanbul.

Roe, Dilys, Khanya Penny Urguhart (2001). “Pro-poor Tourism: Harnessing the World’s Largest Industry for the World’s Poor”, www.iied.org.

Sezgin, Mesut. Genel Turizm (Turistik Kavramlar-EkonomiPazarlama-Turizm Mevzuat), Ankara, 1995: 3.

İndir

Yayınlanmış

2024-10-17

Nasıl Atıf Yapılır

Dayi, V., & TEL, M. (2024). Elazığ İlinde Doğa Sporları ve Turizm Potansiyeli. Spor, Sağlık Ve Eğitim Araştırmaları Dergisi, 3(2), 11–19. Geliş tarihi gönderen https://ssedergisi.com/index.php/sse/article/view/36

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri