Klasik Koşullanma ve Spor Eğitimi Açısından Doğurguları
Özet Görüntüleme: 915 / PDF İndirme: 887
Anahtar Kelimeler:
Spor, Spor Eğitimi, Klasik Koşullanma.Özet
İnsan davranışları birçok dışsal uyaranın var olduğu bir çevrede, bu uyaranların etkisi altında kalarak şekillenmektedir. Bu bağlamda, sosyal bir varlık olan insanın davranışları ve bu davranışların oluşum süreci de daha gelişmiş ve medeni toplumların yaratılması açısından önemlidir. İşte bu noktada davranışçı akım içerisinde yer alan klasik koşullanma kuramı da insan davranışlarının nasıl şekillendiğini inceleyen bir teori olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocukların ve gençlerin gelişim sürecinde sporun yeri ve önemi dikkate alındığında spor eğitimini klasik koşullanma için bir uygulama alanı olarak görmek mümkündür. Bu çalışmada; spor eğitimi verilirken ve sporun uygulanageldiği ortamlarda antrenör ve eğiticilerin klasik koşullanmayı bir eğitim ve başarıya ulaşma aracı şeklinde kullanageldikleri gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, sportif açıdan daha gelişmiş ve daha başarılı bir toplum yaratılmasında klasik koşullanma bir araç olarak kullanılabilir.
Referanslar
Aktaş Üstün, N. (2021). Analyzing the Attitude towards Physical Education Lesson and Academic Motivation among High School Students, International Journal of Eurasian Education and Culture, 6(14), 1690-1713.
Balaban Salı, J. (2018). Verilerin Toplanması. A. Şimşek (Ed.), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri içinde (134-161). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
Binbaşıoğlu, C. (1990). Gelişim Psikolojisi. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
Demirel, Ö. (2004). Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem Akademi.
İnanç, B. vd. (2008). Gelişim Psikolojisi. Ankara: Pegem Akademi.
Karaca, E. Yazılı Metinlerde İçerik Düzenlemenin Öğrenmeye Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana, 2008.
Kırdök, O. (2010). Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi Ders Notu. Adana: Ç.Ü. Eğitim Fakültesi.
Küçükahmet, L. (2001). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Nobel.
Sönmez, V. (1997). Öğretmen Elkitabı. Ankara: Anı.
Varış, F. (1994). Eğitim Bilimine Giriş. Konya: Atlas.
Yetim, A. (2019). Türkiye’nin Spor Politikaları. A.Yetim (Ed.), Yönetim ve Spor içinde (373-429). Ankara: Gazi Kitabevi.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Spor, Sağlık ve Eğitim Araştırmaları Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.